Krijg jij ook wel eens een kleurrijk hoofd, maar niet van de zon, eerder van de complexe keuzes van zonnebrand? Nou, zet je zonnebril maar op, schat, want we duiken de verhitte wereld van zonnefilters in.
Eerst nemen we een kijkje naar de chemische UV-filter, de stiekemerd die zich in je huid nestelt.
Binnen een half uurtje doet deze bad boy zijn werk, creëert een huidreactie die je tegen de zon beschermt. Denk er echter aan, deze reactie kan soms veranderen in een allergische uitbarsting – niet echt de zomer glow waar we voor gaan, toch?
Chemische filter
De chemische filter is een gladjanus. Hij smelt moeiteloos in je huid zonder een spoor van wit achter te laten. Klinkt als een droom, maar dit droombeeld heeft een chemisch tintje. Recent onderzoek suggereert dat deze soort filter de oorzaak kan zijn van irritante jeuk en eczeem. Ook kan hij je hormoonbalans op zijn kop zetten. Hoe herken je deze deugniet? Kijk uit voor ingrediënten zoals octocrylene, oxybenzone, octylmethoxycinnamate, avobenzone.
Minerale filter
Dan is er de minerale filter, die als een beschermend schild op je huid ligt en de zonnestralen weerkaatst als een spiegel. Hier komt geen chemisch proces aan te pas, dus het is veilig voor gevoelige huidtypes en schatjes van baby’s en kinderen. Maar vergis je niet, de minerale filter kan ook een witte waas achterlaten, dus dubbel check dat de SPF hoog genoeg is en er geen stiekeme chemische filter aan toegevoegd is. De minerale filter kun je herkennen aan titaniumoxide en zinkoxide.
Tussen haakjes, ooit gehoord van nanotechnologie in zonnebrand? In een notendop, de zonnebrand is verfijnd tot minuscule deeltjes, wat het smeren makkelijker maakt.
Wist je dat er elk jaar meer dan 14.000 ton zonnebrandcrème in onze oceanen terechtkomt? Chemische UV-filters, zoals Oxybenzone en Octinoxate, zijn berucht voor het veroorzaken van ziektes bij koraal en vissen. Dan vraag ik mij af als het schadelijk is voor vis en koraal wat doet het dan met mij? In sommige landen, waaronder Bonaire, Hawaii en Palau, ze Chemische UV-filters verboden hebben. Gelukkig zijn minerale filters de helden van de dag, aangezien ze vriendelijker zijn voor onze zeevrienden.
En wat dan wel?
Minerale UV-filter op basis van zinkoxide, die bijvoorbeeld gecombineerd worden met huidvriendelijke en koraalvriendelijke ingrediënten zoals kokosolie, olijfolie, zonnebloemolie en candelilla wax. Een zonbescherming die zachtjes op je huid smeert en een minimale witte waas achterlaat – een goede zonnebrand kan je zien!
Bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jdv.15945
Klik HIER om terug te gaan naar de nieuwsbrief.